Пикантни тагатели со сланина

Од:

Луткастиот вкус ја прави оваа паста идеален оброк за гурмани …

Потребно е:
500 гр тестенини тагатели
сол, бибер
1 кг домати
2 чешниња лук
лута пиперка
100 гр сланина
2 лажици маслиново масло
1 лажица ситно сецкан магдонос
40 гр рендан пармезан

Подготовка:
– Тагателите сварете ги во солена вода.

– Доматите прелијте ги со врела вода, излупете ги и исечете ги на 4 дела. Отстранете ги семките и ситно исецкајте ги.

– Лукот излупете го и ситно исецкајте го. Отстранете ги семките на пиперката и ситно исецкајте ја.

– Сланината исечете ја на ленти и заедно со пиперката и лукот пропржете ги на врело масло. Додадете ги доматите и динстајте уште 5 минути. Додадете сол и бибер по вкус.

– Исцедете ги тагателите и додадете ги во тавата на рингла кај доматите. Кратко загрејте ги и убаво измешајте ги за да се соединат сите состојки.

– Распоредете ги на чинии, посипете со рендан пармезан и сецкан магдонос.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска