Песто од печено цвекло, лук, нане и цитрон

Од:

Вкусно и ароматично …

Потребно е:
1 средно големо печено цвекло
2 помали печени чешниња лук
неколку листови нане
1 рака бадеми
1 цитрон
пекорино сирење
пармезан
маслиново масло

Подготовка:
– Цвеклото измијте го убаво и испечете го во загреана рерна на 200 целзиусови степени во тава обложена со хартија за печење околу 1 час.

– И лукот испечете го во рерна околу 30 минути.

– Излупете го испеченото цвекло и исецкајте го на помали парчиња.

– Лукот и сецканото цвекло ставете ги во аван и издробете ги.

– Додадете ги бадемите кои претходно сте ги бланширале и излупиле, а потоа и сокот од цитрон и листовите нане. Повторно убаво издобете ги во аванот.

– Додадете и малку маслиново масло, а на самиот крај и двете врсти сирење и убаво измешајте.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска