Печурки со леблебии и свежа салата

Од:

Потребно е:
3 лажици масло
1 главица кромид
300 гр печурки
4 чешниња лук
3-4 см корен од ѓумбир
сол и бибер, по вкус
50 гр покиснати во вода леблебии
150-200 мл топла вода
1/2 китка коријандер или магдонос

за салатата:
7-8 листови зелена салата
3-4 млади кромидчиња
сол
масло
оцет

Подготовка:
– Кромидот тенко исечете го на листови. Пропржете го во тава на малу масло додека да омекне.

– За тоа време измијте ги, исушете и исецкајте ги печурките на листови. Додадете ги кај кромидот во тавата,намалете ја температурата и динстајте додека да испари целата течност што ќе ја пуштат печурките.

– Додадете ги ситно сецканиот лук и ѓумбир и уште кратко пржете.

– Сега додадете ги леблебиите, зачините и вода и динстајте додека да испари целата течност.

– Пред да го послужите јадењето посипете го со сецкан свеж коријандер или магдонос.

– Зелената салата измијте ја убаво и крупно исецкајте ја. Кромидот исецкајте го на тркалца и додадете го кај салатата.

– Во еден сад измешајте ги солта, маслото и оцедот и со ова прелијте ја салатата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска