Печени телешки ребра со компири и зеленчук

Од:

Меко, сочно, совршено …

Потребно е:
800-1000 гр телешки ребра
1 кр компири
1 поголем морков
2 чешниња лук
1 пиперка
1 помала главица кромид
масло, по потреба
сол
малку рузмарин

Подготовка:
– Месото измијте го убаво, исушете го со хартија, посолете го и ставете го во тавата во која ќе го печете. Посебно во еден сад загрејте малку масло и со врелото масло прелијте ги ребрата во тавата. Одозгора посипете со рузмарин.

– Тавата покријте ја со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 250 целзиусови степени околу 15 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 степени.

– Додека се пече месото излупете ги компирите и останатиот зеленчук.

– Кога месото ќе биде на пола печено извадете го од тавата и во тавата наредете ги компирите и зеленчукот, посолете по желба и посипете со малку масло.

– Одозгора ставете го месото, полијте со 1 чаша врела вода и повторно затворете ја тавата со алуминиумска фолија. Вратете ја тавата во рерна и печете уште околу 1 час. Пред крај на печењето тргнете ја фолијата и печете 10-тина минути откриено.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска