Печени сарми во павлака

Од:

Малку поинаква подготовка на сарма од кисела зелка …

Потребно е:
1,5 кг мелено месо
250 гр чадена сланина
200 гр ориз
2 главици кромид
20-30 листови кисела зелка
1,5 кг кисела зелка сецкана на ленти
1,5 л павлака за готвење
1,5 лажиче сол
1 лажиче бибер
2 лажичиња мелена црвена пиперка
100 гр свинска маст

Подготовка:
– Оризот убаво измијте го и сварете го но не сосема во повеќе вода. Исцедете го, измијте го со ладна  вода и оставете убаво да се исцеди.

– На маст испржете го дитно сецканиот кромид.

– Месото измешајте го со исцедениот ориз, додадете ги испржениот кромид, сол, бибер и мелена црвена пиперка. Убаво измешајте за да се соединат сите состојки.

– На секој лист од зелка ставете од смесата со месо и замотајте го листот како сарма.

– Сланината исечете ја на тенки ленти и наредете ги на дното на подлабока тава за печење со капак.

– На сланината распоредете половина од сецканата зелка, а над наредете ги сармите. Одозгора полијте со околу 600 мл павлака за готвење.

– Сега повторно ставете еден ред сецкана зелка и посипете со преостанатата павлака.

– Поклопете ја тавата со капак и ставете ја во ладна рерна. Вклучете ја рерната на 220 целзиусови степени. Сармата печете ја околу 3 часа, од кои последниот половина час печете ја непокриена за да се запечат.

 

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска