Печена орада во вино

Од:

Вкусно подготвена морска риба, со додаток на зачински билки и бело вино …

Потребно е:
1,5 кг орада
сол
свежо мелен бибер
1,5 кг компир
150 мл маслиново масло
200 мл бело вино
магдонос, ситно сецкан
3 чешниња лук, ситно сецкани
свеж рузмарин, ситно сецкан
ловоров лист
сок од лимон
мелен сув зачин

Подготовка:
– Рибата исчистете ја и измијте ја убаво. Исушетеја со кујнска хартија. Пред печење со нож засечете ја од двете страни и посипете ја со бибер и сол.

– Компирите исецкајте ги на тркалца, сипете му малку масло, посолете го и измешајте убаво.

– Ставете го во тава за печење и одозгора ставете ја рибата.

– Тавата ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени. Печете ја 50 минути со повремено премачкување на рибата со масло.

– Во меѓувреме подгответе го преливот. Во еден сад измешајте ги виното, малку вода, масло, лук, рузмарин, ловоров лист, сок од лимон, малку сол, бибер и мелен сув зачин.

– Пред крај на печењето прелијте ја рибата со подготвениот прелив.

Совет: Во тек на печењето ако е потребно прекријте ја тавата во која се пече рибата со алуминиумска фолија.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска