Сервирајте ја на малку поинаков начин домашно направената проја …
Потребно:
2 јајца
1 чаша (од 200 мл) брашно, половина пченкарно/половина пченично
1/2 чаша масло
1/2 чаша млеко
малку прашок за пециво
1/2 лажиче сол
1 младо кромидче
100 гр фета сирење
малку шунка
Подготовка:
– Јајцата пенесто изматете ги со миксер, додадете сол, брашно, прашок за пециво, млеко и масл. Матете додека не добиете хомогена смеса.
– Шунката и младото кромидче ситно исецкајте ги, а фета сирењето издробете го. Овие состојки додадете ги во смесата со јајца и брашно. Измешајте со дрвена лажица.
– Во калапот за мафини ставете ги корпичките за мафини, или пак ако немате намастете го отворите од калапот со масло и посипете со малку брашно. Наполнете ги со смесата до врв. Ќе добиете 12 мафини.
– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени, 15-20 минути.
– Ако сакате да направите класична проја во тава, тогаш само удвоите ја количината на состојките.