Паштета од туна

Од:

Потребно е:
160 гр туна од конзерва
7,5 дкг путер, на собна температура
1 зелена салата
1 мала свежа црвена пиперка
1 лимон
1 китка власец, ситно сецкан
100 гр црни маслинки
6 кришки тост леб
сол, бибер

за сосот:
3 лажици маслиново масло
1 лажица сок од лимон
малку сецкани зачински билки

Подготовка:
– Исцедете ја рибата од маслото и иситнете ја со вилушка.

– Изматете го убаво со електричен миксер путерот со сокот од лимон. Кога путерот ќе стане како пена додадете сол и бибер и повторно уште малку матете.

– Во горната смеса додадете ја туната и повторно матете за да добиете еднолична смеса како пена.

– Уште еднаш проверете го вкусот и по желба додадете сол, бибер или сок од лимон.

– Распоредете ја добиената смеса во 4 мали садови и посипете со сецканиот власец.

– Овие садови со туна ставете ги во ладилник најмалку два сата да се излади убаво паштетата.

За сервирање вклучете ја вашата фантазија, а нашиот предлог е:
– Земете четири чинии за сервирање. Во средината на секоја чинија ставете по еден сад со паштета од туна.

– Црвената пиперка исецкајте ја на коцкички.

– Кришките леб исечете ги по дијагонала да добиете 12 триаголници. По три триаголници леб наредете во секоја чинија. Одозгора посипете ги со коцки црвена пиперка. Украсете со листови зелена салата и маслинки.

– Подгответе го сосот, во лимоновиот сок измешајте го маслиновото масло, сецканите зачински билки, сол и бибер.

– Со паштетата од туна понудете го и овој сос.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска