Овошни боем коцки

Од:

Фин чоколаден овошен колач …

Потребно е:
за бисквитното тесто:
10 белки
250 гр брашно
250 гр шеќер
3 лажици сок од лимон
50 гр чоколадо во прав
1 лажица какао во прав
1/2 кесичка прашок за пециво

за филот:
10 жолчки
10 лажици шеќер
250 гр путер
1 кесичка шлаг пена
200 гр шумско овошје

за глазурата:
200 гр бело чоколадо

и уште:
неколку лажици варено кафе

Потребно е:
– Белките изматете ги во густ шлаг. Со постојано матење додадете ги лажица по лажица брашното, шеќерот, сокот од лимон, какаото и чоколадото во прав.

– Додадете го и прашокот за пециво и измешајте со дрвена лажица.

– Смесата сипете ја во тава (20х30 см) обложена со хартија за печење и израмнете ја.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 15 минути.

– Печеното тесто оставете малку да се излади, тргнете ја хартијата за печење и оставете потполно да се излади. Сега исечете го по должина да добиете две кори.

– Во сад на пареа изматете ги жолчките и шеќерот додека да се згуснат. Оставете да се изладат.

– Изматете го путерот и додадете го во изладениот фил. Во оваа смеса на крај умешајте ја изматената шлаг пена.

– Корите испрскајте ги со свареното кафе (може и со сок од лимон или пак само млеко).

– Над едната кора рамномерно нанесете го филот.

– Одозгора распоредете го шумското овошје.

– Одозгора ставете ја втората кора.

– На пареа растопете го белото чоколадо и со ова премачкајте ја втората кора.

– Колачот оставете го убаво да се излади, најубаво преку ноќ.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска