Оригинален рецепт за белгиски вафли

Од:

Овие колачиња лесно и брзо се подготвуваат, а се неворојатно вкусни …

Потребно е:
1 кесичка
 сув квасец
1/3 чаша (од 250 мл) топло млеко
1 лажиче шеќер
прстофат сол
2 чаши брашно
3 јајца на собна температура
1/4 чаша путер на собна температура (или 60 гр)
1/4 чаша млеко
1 лажица екстракт од ванила
1/2 чаша крупен шеќер

Подготовка:
– Во еден сад измешајте ги квасецот, 1 лажиче шеќер и топлото млеко и оставете ги 15-тина минути да стаса квасецот.

– Додадете го брашното и солта и измешајте убаво со дрвена лажица. Додадете ги јајцата, едно по едно, путерот, млекото и ванилата и мечајте додека не се соединат сите состојки.

– Садот во кој се наоѓа тестот покријте го и оставете го да стои на топла собна температура додека не се удвои (околу 1 час).

– Сега додадете го крупниот шеќер во тестото. Измешајте убаво.

– Со лажица земајте од тестото (количината зависо од големината на тостерот за вафли) и ставете ги на врелиот тостер да се печат додека не поруменат убаво од двете страни.

– Крупниот шеќер ќе се карамелизира и ќе им даде на вафлите специјален додатен вкус, а малку ќе остане и за “крцкање”.

– Овие вафли можат да стојат и до една недела во затворена кутија.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска