За сите љубители на луто …
Потребно е:
500 гр шпагети
300 гр лут ајвар
700 мл сок од домати
3 рамни лажици мед
1,5 лажица брашно
сол
масло
свежи или маринирани феферонки
магдонос или рукола салата
Подготовка:
– Во еден сад измешајте ги ајварот, сокот од домати и медот и ставете ги да се варат. Кога ќе провријат намалете ја температурата и додадете го брашното разматено со малку вода и продолжете со варењето додека да дојдете до саканата густина. Почесто промешувајте ја смесата. Посолете по вкус.
– Шпагетите сварете ги во солена вода, исцедете ги и прелијте ги со 2-3 лажици маслиново масло за да не се залепат. Убаво измешајте ги.
– Сварените шпагети прелијте ги со подготвениот сос и декоријате ги со феферонките и листови свеж магдонос или рукола.