Обланда „седмо небо“

Од:

Колачиња филувани со вкусен жолт крем …

Потребно е:
3 листови обланда
9 белки
450 гр шеќер
240 гр ореви, крупно сецкани

за кремот:
9 жолчки
220 гр шеќер
250 гр маргарин (наместо маргарин може да употребите путер)

Подготовка:
– Во еден сад ставете 3 белки и 150 гр шеќер и изматете ги убаво со миксер да добиете цврст шлаг. Шлагот премачкајте го преку првиот лист од обланда. Посипете со сецкани ореви (околу 80 гр).

– Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 150 целзиусови степени околу 15 минути.

– Истата постапка повторете ја три пати, односно испечете ги сите три листови обланда со шлагот и оревите на нив.

– Во меѓувреме подгответе го кремот. Ставете ги сите жолчки со шеќерот во еден сад и изматете ги убаво. Потоа кремот ставете го да се вари на пареа со постојано мешање додека не се згусне.

– Оставете го кремот да се излади малку па во него додадете еден изматен маргарин или путер.

– Потоа филувајте, односно врз првиот лист обланда премачкајте 1/3 од кремот. Одозгора ставете го вториот лист обланда и нанесете уште 1/3 од кремот. Повторете ја истата постапка и со третиот лист обланда.

– Готовиот колач ставете го малку да се излади и стврдне пред да го сечете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска