Њоки во сос од печурки

Од:

Уживајте со ова јадење со чаша добро вино …

Потребно е:
500 гр њоки
3 лажици маслиново масло
1 главица кромид
1 чешне лук
500 гр печурки по избор
100 мл црвено вино
300 мл вода или бистра супа
2 лажици путер
сок од 1/2 лимон
маслиново масло
сол, бибер
свежи листови мајчина душичка (ила ако немате може и сув зачин)

за сервирање:
пармезан

Подготовка:
– Сварете ги њоките според упатството на пакувањето.

– Во подлабока тава на маслиново масло пропржете го ситно исецканиот кромид. Кога ќе омекне додадете го изгмечениот лук и кратко пропржете за да замириса.

– Печурките измијте ги убаво, исецкајте ги и додадете ги во тавата. Пржете ги 10-15 минути додека да испари целата течност што ќе ја пуштат.

– Додадете ги виното и водата (или супата) и оставете да се вари 5-10 минути или додека не испари течноста до пола.

– Сега додадете ги путерот, сокот од лимон и зачините.

– Ренданиот пармезан може да го додадете директно во сосот или пак на крај кога ќе го сервирате јадењето.

– Исцедете ги сварените њоки и додадете ги во тавата и убаво измешајте.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска