Непечена чоколадна торта

Од:

Совршено слатко задоволство кое се топи во уста …

Потребно е:
1,5 пакување Розен кори
1,5 л млеко
5 јајца
800 гр шеќер
12 лажици брашно
400 гр чоколадо за готвење
500 гр мелени ореви
4 кесички ванилин шеќер
изрендана кора од 1 лимон

за глазурата:
100 гр чоколадо за готвење
1/2 чаша (од 200 мл) млеко
1/2 чаша шеќер
1/2 маргарин

Подготовка:
– Изматете ги белките со 800 гр шеќер. Додадете ги жолчките и уште малку матете.

– Во посебен сад изматете 12 лажици брашно со малку млеко, а останатото млеко ставете го на рингла да се вари.

– Сипете го разматеното брашно и изматените јајца и убаво измешајте да добиете хомогена смеса.

– Кога ќе проврие млекото тргнете го на страна и со постојано матење со маталка додадете ја горната смеса. Повторно вратете го садот на рингла и на тивко, со постојано мешање варете го кремот додека да се згусне.

– Во врелиот крем додадете 400 гр чоколадо за готвење и мешајте додека да се растопи. Оставете го кремот убаво да се излади со повремено мешање.

– Во изладениот крем додадете ги мелените ореви, ванилиниот шеќер и изренданата кора од лимон и убаво измешајте.

– Корите тенко филувајте ги и редете ги една над друга со благо притискање.

– Подгответе ја глазурата. Во еден сад ставете ги чоколадото, шеќерот, млекото и маргаринот и растопете ги на пареа. Оставете малку да се излади.

– Со глазурата рамномерно прелијте ја тортата и оставете убаво да се излади пред да ја послужите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска