Цимет и јаболки во тесто се идеална комбинација …
Потребно е:
20 гр свеж или 7 гр сув квасец
250 мл топла вода
50 гр шеќер
80 мл масло
1 јајце
1/2 лажиче сол
525 гр брашно
100 гр путер
165 гр кафеав шеќер
1 лажица цимет во прав
50 гр ореви
2 средни јаболки
100 гр шеќер во прав
2,5 лажици млеко
1 лажица путер
1 лажица екстракт од ванила
Подготовка:
– Во подлабок сад ставете го квасецот, топлата вода, шеќерот и маслото и убаво измешајте. Оставете го на топло место за да стаса квасецот, околу 5 минути.
– Во стасаниот кавасец додадете ги солта, малку изматеното јајце и брашното. Замесете тесто. Потоа ставете го на набрашнета работна површина и убаво измесете го тестото. Формирајте го како топка, покријте го со крпа и оставете го на топло место околу 30 минути за да нарасне.
– За тоа време во еден помал сад измешајте ги кафеавиот шеќер и циметот. Оревите ситно исецкајте ги.
– Нараснатото тесто ставете го на набрашнета работна површина и развлечете го со сукало со дебелина околу 5-6 см. Тестото премачкајте го со половина од растопениот путер.
– Потоа посипете од мешавината на цимет и шеќер.
– Исчистете ги јаболките и крупно изрендајте ги. Распоредете ги на тестото. на крај посипете со сецканите ореви.
– Тестото замотајте го во ролат и со остар нож исечете го на 15 парчиња (види слика).
– Огноотпорна правоаголна тава (22х33 см) премачкајте ја со путер.
– Исто со путер премачкајте го секое парче од страните и одозгора и наредете ги во тавата, по пет во секој ред, а вкупно 3 реда. Тавата покријте ја со пластична фолија и оставете ги да стојат околу 30 минути на топло место.
– Ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени 20-25 минути или додека малку не поруменат.
– Додека се печат направете го преливот. Измешајте ги шеќерот во прав, млекото, екстрактот од ванила и путерот во глатка смеса. Оваа смеса прелијте ја на врелите ролнички.