Најчоколадни мафини

Од:

Чоколадо, чоколадо и само чоколадо …

Потребно е:
140 гр брашно
140 мл млеко
60 гр црно чоколадо, ситно исецкано
60 гр растопен путер
50 гр шеќер
30 гр какао во прав
1 прашок за пециво
2 јајца
1 ванилин шеќер
прстофат сол
изрендана кора од портокал

за чоколадниот крем:
140 мл слатка павлака
120 гр млечно чоколадо
чоколадни трошки

Подготовка:
– Прво направете го кремот. Растопете го чоколадото на пареа и додадете ја слатката павлака, измешајте и оставете го во фрижидер неколку часа за да се стегне.

– Изматете ги јајцата со шеќерот, додадете го растопениот путер, кој претходно сте го изладиле, ванилиниот шеќер, изрендана кора од портокал, сол и на крај сипете го млекото. Убаво изматете со миксер.

– Измешајте ги брашното, какаото и прашокот за пециво и полека додадете ги во масата од јајца. Изматете со жица за матење. На крај додадете го ситно сецканото чоколадо.

– Во калапот за мафини ставете хартиени корпички и секоја наполнете ја 2/3 со подготвената смеса.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 160 целзиусови степени околу 20 минути.

– Оставете ги да се изладат околу 5 минути, извадете ги од калапот и оставете ги потполне да се изладат.

-Изладените мафини украсете ги со чоколадниот крем и посипете ги со чоколадни трошки.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска