Мусака со тиквички и пилешко месо

Од:

Вистинска летна мусака, лесна, со доста зеленчук и пилешко бело месо …

Потребно е:
3 помали тиквички
400 гр пилешко бело месо
1 помала главица кромид
1 мал филџан ориз
2 моркови
1 корен од магдонос и листови
1-2 домати
сол, бибер и мелен сув зачин, по вкус
малку масло
малку лебни трошки
100 мл сок од домати

за преливање:
1 јајце
150 мл кисела павлака

Подготовка:
– Месото исечете го на поголеми парчиња и сомелете го во машина за месо или во блендер.

– Излупете ги морковите и коренот од магдонос и сомелете ги во блендер или изрендајте ги. Кромидот ситно исецкајте го.

– Во тава на малку масло пропржете ги кромидот, месото и додадете ги сомелените моркови и магдонос. Зачинете по вкус и додадете малку вода. Поклопете го садот и намалете ја температурата за да се динста на тивко.

– Излупете ги тиквичките, измијте ги и исечете ги на тенки кругови. Посолете ги и оставете ги да стојат во чинија.

– Тавата во која ќе ја печете мусаката малку намастете ја и посипете со лебни трошки, на дното и краевите.

– Во филот од месо пред крај додадете го сокот од домати и измиениот ориз, измешајте и поклопено оставете го неколку минути.

– Тиквичките исцедете ги од течноста која ќе ја пуштат и наредете еден ред во тавата. Одозгора распоредете половина од филот од месо и повторно ставете еден ред тиквички и над нив остатокот од филот од месо. На крај завршете со ред тиквички и над нив кругови домат.

– Полијте со малку вода и ставете ја тавата во загреана рерна да се пече. 10-тина минути пред да биде печена мусаката прелијте ја со изматено јајце со кисела павлака. Печете ја додека да добие убава румена боја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска