Мухалебија со чоколадо

Од:

Еден фин десерт оплеменет со чоколадо … Оваа мерка е за 4 порции.

Потребно е:
1 л млеко
10 лажици шеќер
10 лажици гриз
1 пакетче ванилин шеќер
1 лажица путер
4 лажици какао
2 лажици масло
50 гр чоколадо за готвење

Подготовка:
– Во еден сад на рингла ставете да се вари 700 мл од млекото со шеќерот и ванилиниот шеќер.

– Во преостанатото млеко ставете го гризот и измешајте.

– Кога млекото ќе почне да врие додадете го разматениот гриз и оставете да се вари со постојано мешање за да не се направат грутчиња.

– Кога гризот ќе биде варен тргнете го садот од рингла и во него додадете го путерот. Измашајте убаво и целата смеса поделете ја на два дела. Во едниот дел ставете го какаото и повторно убаво измешајте за да какаото се соедини со гризот.

– Земете мали украсни садови за сервирање и наквасете ги со вода. Сега прво ставете од кафеавата смеса со какаото, па одозгора од светлата смеса.

– Оставете ги неколку саата да се стегнат.

– Растопете го чоколадото со малку масло на рингла.

– Пред да ги послужите превртете ги на чинија и одозгора прелијте ги со растопеното чоколадо. По желба можете одозгра да посипете со сецкани ореви.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска