Моцарт-коцки

Од:

Кремаст колач со чоколадо и ореви…

Потребно е:
Состојки за тестото:
6 белки
200 г шеќер во прав
200 г мелени ореви
4 лажици брашно
1/2 кесичка прашок за печиво

За филот:
6 жолчки
200 г шеќер во прав
200 г чоколадо за готвење
150 г путер

За глазурата:
200 г слатка павлака
1 лажица мед
1 мало лажиче мед
1 лажица шеќер во прав
1 мало лажиче шеќер во прав
250 г чоколадо за готвење
30 г путер

Подготовка:
Најпрво подгответе го тестото:
– Белките изматете ги во цврст шлаг и постепено додавајте го шеќерот во прав.

– Измешајте ги претходно брашното, оревите, прашокот за печиво и додадете ги заедно во шлагот. Мешајте со дрвена лажица.

– Тестото сипете го во тава обложена со хартија за печење.

– Печете во претходно загреана рерна на 200 Целзиусови степени 15 минути.

Потоа подгответе го филот:
– Жолчките и шеќерот во прав варете ги на пареа.

– Кога смесата ќе почне да се згуснува додадете во неа 200 г растопено чоколадо и 150 г путер. Варете уште 8 минути.

– На оладено тесто премачкајте врел фил.

И на крајот подгответе ја глазурата:
– Во едно тенџере на рингла загрејте ги павлаката, медот, шеќерот во прав до точка на вриење, но не смее да проврие.

– Во друг сад растопете го чоколадото за готвење со путерот. Во ова сипете ја горната смеса и убаво измешајте.

– Ова прелијте го преку оладениот фил.

– Оставете моцарт-коцките убаво да се изладат пред да ги сервирате.

– Одозгора моцарт-коцките можете да ги украсите со шлаг.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска