Мирисни јаболки

Од:

Лесен десерт кој брзо се подготвува, а е многу вкусен …

Потребно е:
јаболки со средна големина
500 мл вода
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
4 лажици сок од лимон
1 стапче цимет
80 гр суво грозје
10 гр свеж ѓумбир

за украсување:
50 гр
 лежници, сецкани
1 кесичка шлаг пена

Подготовка:
– Во вода што врие ставете го шеќерот, ванилиниот шеќер, сокот од лимон, стапчето цимет и излупет и на ливчиња исечен свеж ѓумбир. Оставете ги сите состојки да се варат на тивко околу 10 минути.

– Јаболките излупете ги и исчистете ги од семките. Ставете ги да се варат во водата со шеќер. Во текот на варењето превртувајте ги од сите страни по 5 минути да се варат.

– Пред крај на варењето додадете го сувото грозје.

– Сварените јаболки извадете го од шербетот и ставете ги во украсни садови за сервирање, прелијте ги со течноста со суво грозје во која се вареа јаболките и посипете ги со грубо сецкани ореви. Одозгора украсете со претходно изматениот шлаг.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска