Меѓународен ден на лозинките

Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден на лозинките, установен со идеја да се укаже на важноста на пасвордот како прва и најважна заштита во дигиталниот свет.

Според глобалното истражување на Националниот центар за кибернетичка безбедност на Велика Британија, најкористената лозинка е комбинацијата „123456″, што ја користат дури 23,2 милиони профили, а по неа се „123456789″ (7,7 милиони), „qwеrty” и „passwоrd” (нaд три милиони профили во светот).

Стручните лица од софтверската агенција за дигитална трансформација на работата, Намикс, наведуваат дека информираноста за значењето на создавање силен пасворд е најслабата алка во безбедносниот синџир.

– Сите други чекори при идентификацијата имаат помала тежина, ако корисниците не се свесни колку е важно да се има силна лозиннка, истакнува Јан Келер, претставник на агенцијата.

Од своето настанување, кога се користела за воени потреби, до денес, кога е неопходна за дигиталните уреди, телефони, компјутери, банкомати, личната лозинка е најосновниот облик на заштита од многобројните податоци.

Со цел да се укаже на важноста на лозинката на интернет, во 2013 година е установен светскиот Ден на лозинките, кој се одбележува секој прв четврток во мај.

Би можело да ве интересира

Основачот на Википедија повикува на бојкот на социјалните мрежи

Ана Ололовска

Децата дневно на интернет од два до девет часа

Ана Ололовска

Кој ќе плати за онлајн вестите?

Ана Ололовска

Секој десетти Европјанин никогаш не користел Интернет

Анкета: 86 отсто интернет корисници признале дека биле измамени барем еднаш од лажни вести

Ана Ололовска

Тестовите на 5Г интернет-брзната ги уриваат ограничувањата

Ана Ололовска