Мармалад од круши

Од:

Спремно дочекајте ги постудените денови …

Потребно е:
1 кг исчистени круши
500 гр шеќер
1 кесичка желатин
околу 3 лажици цимет во прав, по желба

Подготовка:
– Излупете ги крушите и исчистете ги од семките. Исецкајте ги ситно и ставете ги во блендер.

– Добиената смеса ставете ја во тенџере.

– Во помал сад измешајте го желатинот со 2 лажици шеќер и ова веднаш додадете го кај смесата од круши. Измешајте и ставете го тенџерето на рингла да се вари.

– Во тенчерето додадете го и шеќерот и ставете да се вари со постојано мешање.

– Ако сакате додадете цимет во прав и измешајте.

– Кога ќе почне да врие варете уште 3 минути. Ако сакате може да ја вадите пената што ќе се појави при варењето на мармаладот. Во тој случј ќе добиете малку погуст мармалад.

– Врелиот мармалад сипете го во врели стерилизирани тегли.

Совет: Пред да почнете со подготовката на мараладот стерилизирајте ги теглите. Во поголема тава сипете вода да го покрие дното на тавата и во водата наредете ги празните тегли. Потоа ставете ги во загреана рерна на 100 целзиусови степени околу 10 минути додека да се исушат.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска