Заводлива комбинација на вкусови: банана и чоколаден крем …
Потребно е:
1,5 чаша (од 250 мл) брашно
1 лажиче сода бикарбона
1 лажиче прашок за пециво
1/2 лажиче сол
2 зрели, изблендирани банани
3/4 чаша шеќер
1 изматено јајце
1/3 чаша масло
10 лажичиња чоколаден крем (Нутела, Меренда, …)
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 200 целзиусови тепени. Калапите за мафини намастете ги или во нив ставете хартиени корпички за печење.
– Во еден поголем сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво, сода бикарбоната и солта.
– Во помал сад измешајте ги изблендираните банани, шеќерот, јајцата и маслото.
– Соединете ги сите состојки и мешајте за да се спојат.
– Наполнете ги калапите со подготвената смеса. на секој мафин ставете по едно лажиче чоколаден крем.
– Ставете ги да се печат во загреана рерна 15-17 минути.