Мафини од тиква

Од:

Мафини сакаме сите, а тие се уште поубави во оваа сезона на тиквата. Лесно се прават и се многу вкусни.

Потребно е:
200 гр тиква, испечена и измиксирана во пире
300 гр брашно
1 прашок за печиво
1 лажичка цимет во прав
120 гр шеќер во прав
3 јајца
50 мл млеко
50 мл масло за јадење
50 гр суво грозје (по желба, претходно натопено во ликер)
100 гр сечкани ореви

Подготовка:
– Во сад просејте ги брашното, прашокот за пециво, циметот и шеќерот.

– Во друг сад со миксер изматете ги јајцата, млекото, маслото и пирето од тиква. Полека, додавајте од смесата со брашно.

– На крај, ставете ги сувото грозје и сечканите ореви.

– Во калапот за мафини наредете хартиени корпи за мафини. Малку намачкајте ги со масло за јадење или путер и наполнете ги со 3/4 од смесата. Никако не ги преполнувајте затоа што во текот на печењето ќе почнат да течат и потоа нема да може да ги извадите од калапот.

– Протресете го калапот и ставете да се печат во рерна загреана на 250 целзиусови степени околу 30 минути, односно додека да бидат печени внатре (проверете со чепкалка за заби).

– Печените мафини оставете ги да се оладат малку пред да ги извадите од калапот.

– Сервирајте ги со налку наросен шеќер во прав врз нив.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска