Лути пилешки стапчиња

Од:

Крцкави пилешки стапчиња со лут сос од мед …

Потребно е:
околу 450 гр пилешко бело месо
околу 100 гр брашно
околу 150 гр лебни трошки
3 јајца
сол и бибер, по вкус
1 рамно лажиче мелена лута црвена пиперка

за сосот:
50 гр мед
100 гр сенф
1 лажица лут сос од пиперки (Табаско, Sriracha)

Подготовка:
– Пилешкото месо исечете го на стапчиња со дебелина околу 2 см.

– Земете три длабоки чинии и во едната ставете брашно, пола лажиче сол и малку бибер, во втората чинија ставете ги лебните трошки и мелената црвена пиперка, а во третата изматете ги јајцата.

– Секое парче пилешко месо прво увалкајте го во брашното, па во јајцата и на крај во лебните трошки. Наредете ги во тава обложена со хартија за печење.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 25 минути или додека да добијат убава златно боја.

– За сосот помешајте ги медот, сенфот и лутиот сос.

– Послужете ги уште топли со лутиот сос како додаток и свежа салата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска