Лосос со леблебии и спанаќ

Од:

Потребно е:
2 филети лосос (по 170 гр)
1 лажиче куркума
1 лажиче слатка црвена пиперка
1 лажиче кумин во прав
1/2 лажиче мелена кајенска пиперка
1 чешне лук
250 гр сварени леблебии
250 гр свеж спанаќ
250 мл кокосово млеко

за сервирање:
1 лажица ситно сецкан магдонос
прстофат крупно мелена лута црвена пиперка

Подготовка:
– Парчињата лосос посипете ги со сол и бибер и од двете страни.

– Во еден сад измешајте ги куркумата, црвената мелена пиперка, куминот и кајенската пиперка. Со 1/2 лажиче од оваа мешавина посипете го секој филет и убаво втријте ја.

– Загрејте 2 лажици маслиново масло во тава на рингла. На загреаното масло испржете ги парчињата риба по 3-4 минути од двете страни, додека да добие златно-жолта боја. Тргнете ја рибата на страна.

– На истата маснотија во тавата пропржете ги стиснатиот лук, леблебиите и лажиче мешавина од зачини околу 1 минута. Додадете го спанаќот и продолжете со пржењето додека да омекне. Сипете го кокосовото млеко, посипете со сол и бибер по вкус, измешајте и оставете да се вари 2-3 минути.

– Вратете го лососот во тавата и оставете заедно да се вари 3-4 минути.

– Сервирајте го веднаш, посипано со сецкан свеж магдонос и крупно мелена лута црвена пиперка.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска