Лисната пита со печурки и сланина

Од:

Потребно е:

1 смрзнато лиснато тесто
околу 600 гр шампињони
150 гр сланина
250 гр кашкавал
250 мл слатка павлака
1 лажиче мелен сув зачин
сол, бибер

Подготовка:
– На малку масло испржете ја сланината која претходно сте ја исецкале на коцкички. Додадете ги сецканите шампињони, зачините и динстајте околу 15 минути.

– Во меѓувреме лиснатото тесто ставете го во намастена тава, избоцкајте го со вилушка на повеќе места и ставете го да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 10 минути.

– Извадете ја тавата од рерна и на полупеченото тесто распоредете го филот од печурки, посипете со изрендан кашкавал и полијте со слатка павлака.

– Вратете ја тавата во рерна и оставете ја питата да се допече уште околу 20 минути, односно додека не порумени.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска