Лимон крем мафини

Од:

Превкусни, меки, декоративни и со неодолив вкус на лимон …

Потребно е:
150 гр
 омекнат путер
150 гр шеќер
сок од 1 лимон (за кремот)
изрендана кора од 1 лимон (за тестото)
2 јајца
150 мл млеко
прстофат сол
200 гр брашно
2 лажичиња прашок за пециво

за кремот:
250 гр
 маскарпоне сирење
50 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер

за посипување:
1 лажица
 кокос

Подготовка:
– Прво подгответе го калапот за мафини, или намастете го и посипете со брашно или пак користете хартиени корпички за мафини. Рерната загрејте ја на 180 целзиусови степени.

– Во еден сад ставете ги омекнатиот путер, шеќерот и изренданата кора од лимон и со миксер убаво изматете ги.

– Потоа додадете ги јајцата, млекото, солта и на крај брашното помешано со прашокот за пециво. Со оваа смеса наполнете го калапот за мафини (ќе добиете 12 мафини).

– Ставете ги да се печат во загреаната рерна околу 20 минути (проверете дали се готови со чепкалка за заби).

– Додека се печат мафините направете го кремот. Во еден сад ставете ги маскарпоне сирењето, шеќерот во праи и ванилиниот шеќер и изматете ги убаво со миксер. Додадете сок од 1 лимон и измешајте. Со оваа смеса наполнете готварски шприц и украсете ги мафините.

– Во сува тава на рингла ставете 1 лажица кокос и малку тостирајте го. Одозгора мафините посипете ги со препечениот кокос.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска