Ликер од вишни

Од:

Киселиот вкус на вишните не им се допаѓа на многумина, но тешко е да се одолее на вкусот и мирисот на домашниот ликер.

Состојки:

1 кг вишни
700 гр шеќер
1 ќесичка ванилин шеќер
150 мл вода
350 мл рум

Подготовка:

Во поголем сад помешајте ги вишните, водата и ванилин шеќер. Ставете ги на тивок оган и повремено мешајте. Додека се готви ќе почне да пени, кога ќе ја снема пената значи дека пената е готова.

Кога е веќе сварен сирупот, оставете го да се излади и додадете го румот. Нека отстои 24 часа и уживајте во ликерот.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска