Куглов од костени

Од:

Овој куглов брзо се подготвува и многу е сочен …

Потребно е:
125 гр путер
150 гр шеќер
3 јајца
200 гр брашно
50 гр мелени бадеми
200 мл млеко
150 мл слатка павлака
200 гр костени
1 ванилин шеќер
1 прашок за пециво
1 лажиче цимет
50 гр сецкано чоколадо

за украсување:
100 гр чоколадо за готвење
2 лажици слатка павлака

Подготовка:
– Костените сварете ги, исчитете им ја внатрешноста и испасирајте ги.

– Во еден сад измешајте ги сите суви состојки.

– Млекото измешајте го со пирето од костени и на крај додадете ја слатката павлака.

– Пенесто изматете го путерот со шеќерот и постепено додавајте едно по едно јаце со постојано матење. Потоа во оваа смеса додадете ги сите суви состојки, а потоа и мешавината со млеко и пире од костени и измешајте со лажица.

– Калапот за куглов намастете го убаво со путер и посипете го со малку брашно. Сипете ја горната смеса во калапот одозгора посипете ја со сецкано чоколадо.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 50 минути, но најдобро е по 40 минути да проверите со чепкалка за заби дали е печен.

– Готовиот куглов полијте го со растопено чоколадо со две лажици слатка павлака во него и по желба да го посипете со крупен шеќер.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска