Потребно е: (1 чаша = 250 мл)
4 чаши брашно
1 прашок за пециво
1 лажиче сода бикарбона
1/2 лажиче сол
4 лажичиња цимет
малку морско оревче
малку екстракт од ванила
1 чаша масло
1 чаша мед
1/5 чаша кафеав шеќер
3 јајца
1 чаша млеко
1 портокал (сок и кора)
1/2 чаша сецкани ореви
Подготовка:
– Во еден сад ставете ги маслото, сокот од портокал, медот, јајцата и млекото и изматете ги убаво со електричен миксер.
– Додадете ги шеќерот, брашното, прашокот за пециво и содата, убаво измешајте, додадете ги и зачините и на крај и сецканите ореви.
– Добиената смеса сипете ја во намастен калап за куглоф или пак во силиконски качап и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени. По 10-тина минути смалете ја температурата и калапот покријте го со алуминиумска фолија. Проверете дали е печен со чепкалка за заби, кога ќе ја боцнете во колачот треба да ја извадите сува.