Кремаста торта со кикирики

Од:

Уживајте во оваа вкусна, кремаста торта со кикирики …

Потребно е:
300 гр кикирики
150 гр чоколадо за готвење
100 мл млеко
2 лажици шеќер
1 лажица маргарин
5 јајца
8 лажици шеќер
500 мл слатка павлака за шлаг

Подготовка:
– Одвоите малку од кикириките и исецкајте ги со нож. Останатите кикирики сомелете ги.

– Во еден сад на рингла ставете ги млекото, 2 лажици шеќер и маргаринот. Кога ќе се загрее млекото додадете го чоколадото искршено на коцки и мешајте додека да се растопи.

– Одвоите ги жолчките од белките.

– Белките изматете ги во густ шлаг заедно со 8 лажици шеќер.

– Во шлагот додадете една по една жолчка и изматете со миксер.

– Изматете ја слатката павлака и соединете ја со изматениот шлаг со жолчки.

– На чинија за сервирање ставете обрач од калап за торта и обложете го со хартија за печење.

– Сега почнете со редење на тортата. На дното распоредете од мелените кикирики.

– Одозгора рамномерно нанесете од изматениот крем и повторно ставете еден ред мелени кикирики. Посипете малку и со сецкани кикирики.

– Со лажица нанесувајте од растопеното чоколадо и правете шари.

– Сега ставете уште од кремот и израмнете. Над кремот ставете еден слој чоколадо, а над чоколадото повторно од кремот и израмнете.

– Посипете со кикирики и шарајте со растопеното чоколадо. Повторно ставете од кремот и израмнете.

– И уште еднаш посипете со кикирики и шарајте со неколку лажици растопено чоколадо.

– Вака наредената торта ставете ја во замрзнувач и кога убаво ќе се излади послужете ја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска