Кремаста овошна торта

Од:

Совршена кремаста овошна торта со фин фил од ванила и кори со ореви …

Потребно е:
за корите со ореви:
15 белки
300 гр шеќер
3 кесички ванилин шеќер
3 лажици брашно
240 гр мелени ореви

за кремот од жолчки:
15 жолчки
200 гр шеќер
3 кесички ванилин шеќер
1 кесичка прашок за пудинг со вкус на ванила
200 гр путер, на собна температура
200 мл млеко

и уште:
500 мл слатка павлака
1 компот од вишни
1 компот од праски
100 гр крупно сецкани ореви

Подготовка:
– Изматете ги белките во густ шлаг. Додека матите додавајте го шеќерот малку по малку. Потоа додадете го брашното и мелените ореви и полека измешајте со дрвена лажица или шпатула.

– Дното на калапот за торти со дијаметар од 26 см покријте го хартија за печење. Сипете 1/3 од подготвената смеса и израмнете ја. Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 20 минути. На ист начин испечете уште две кори. Оставете да се изладат.

– Праските од компотот исецкајте ги на мали коцки и оставете ги убаво да се исцедат. Исто така исцедете ги и вишните.

– Преминете на подготовка на кремот. Млекото загрејте го до вриење. Жолчките изматете ги пенесто со шеќерот и прашокот за пудинг. Додадете го врелото млеко и убаво измешајте за да не останат грутки. Смесата вретете ја во садот на рингла и варете го кремот на тивко додека да се згусне.

– Сварениот крем сипете го во еден сад, покријте го со пластична фолија и оставете да се излади. Во изладениот крем додадете го путерот на собна температура и изматете да добиете хомогена смеса.

– Изматете ја слатката павлака во цврст шлаг и додадете неколку лажици од павлаката во кремот. Измешајте.

– На чинија за торта ставете една кора и премачкајте ја со половина од кремот (оставете неколку лажици за декорирање на тортата). Распоредете ги сецканите праски и вишните. Одозгора премачкајте неколку лажици од шлагот. Потоа посипете со половина количина од сецканите ореви.

– Повторете ја истата постапка уште еднаш. На крај ставете ја и третата кора и цела премачкајте ја со кремот кој го тргнавте на страна за декорирање.

– Со остатокот од шлагот и овошјето декорирајте ја тортата.

– Готовата торта ставете ја неколку часа во фрижидер пред да ја послужите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска