Кремаста чоколадна торта

Од:

Интересна комбинација на пире од костени и чоколадо …

Потребно е:
за бисквитното тесто:
6 јајца
80 гр шеќер
2 лажици какао
60 гр брашно
5 лажици млеко

за кремот:
150 гр пире од костени
300 мл слатка павлака
300 мл млеко
1 пакување готов крем за колачи
100 гр чоколадо

Подготовка:
– Во еден сад убаво изматете ги жолчките од јајца со шеќерот. Додадете го какаото измешано со брашното и повторно убаво изматете.

– Белките од јајца изматете ги убаво во густ шлаг. Додаде ги во горната смеса и полека измешајте со дрвена лажица.

– На дното на калап за торта (со дијаметар од 24 см) ставете хартија за печење. Убаво премачкајте го со масло, сипете ја горната смеса и израмнете. Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени 40 минути.

– Извадете го од рерна и оставете го да се излади. Потоа попрскајте го со млеко.

– Пирето од костени изматете го со 100 мл слатка павлака.

– Во друг сад сипете ладно млеко, додадете ја преостанатата слатка павлака и содржината од кесичката за готовиот крем. Матете со миксер додека не добиете густ крем.

– Во кремот додадете го растопеното чоколадо и пирето од костени.

– Веднаш нанесете го на изладеното тесто и израмнете го.

– Тортата ставете ја во фрижидер да се излади и потоа послужете ја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска