Крем супа од зеленчук

Од:

Моркови, тиквички, брокула и карфиол волшебно се претвораат во вкусна крем супа со помош на морско оревче.

Состојки:

1 лажица маслиново масло
50 гр лук
100 гр морков
200 гр тиквица
500 мл вода
250 гр брокула
1 лажица сол
¼ лажица црн бибер
¼ лажица рендано морско оревче
200 мл крем за готвење

Подготовка:

Во тава со загреано маслиново масло пропржете го ситно исецканиот лук додека не добие златно жолта боја. Додадете ги исецканите моркови и тиквици.

Налијте ја водата, а потоа додадете ги брокулата, посолете и додадете го морското оревче. Гответе на тивок оган додека зеленчукот не омекне.

Промешајте ја смесата со миксер или во блендер додадете го кремот за готвење и оставете да се готви на тивок оган.

Совет:

Наместо крем за готвење може да додадете една лажица маслиново масло.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска