Крем од тиква

Од:

Подготовката на овој вкусен и декоративен крем од тиква е многу едноставна …

Потребно е:
200 гр пире од печена тиква
100 мл сок од портокал
изрендана кора од 1 портокал
2 гр желатин
300 мл слатка павлака
2 лажици мед
цимет во прав
гранола, за посипување

Подготовка:
– Сокот од портокал загрејте го и во него растопете го желатинот. Додадете го пирето од тиква, медот и циметот. Оставете го да се излади.

– Одвоите малку од смесата и тргнете ја на страна.

– Изматете ја слатката павлака и постепено додадете ја во изладената смеса.

– Добиениот крем распоредете го во чаши за сервирање и тоа прво ставете од делот што го одвоивте без слатка павлака (тоа е  потемниот долен дел што се гледа во чашите), а потоа тој со слатката павлака и ставете ги во фрижидер да се изладат убаво.

– Пред да го послужите кремот одозгора посипете со гранола или пак со препечени ливчиња бадеми.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска