Подгответе риба без да ја пржите во масло …
Потребно е:
4 филети ослич
200 гр пченкарно брашно
малку мелена црвена пиперка
малку мелен сув зачин
сол и бибер
за преливот:
маслиново масло
1-2 чешниња лук, ситно сецкани
сок од 1/2 лимон
Подготовка:
– Филетите риба измијте ги и исушете ги со кујнска хартија.
– Во една подлабока и поголема чинија измешајте ги брашното и зачините.
– Филетите риба увалкајте ги во смесата со брашно убаво од сите страни.
– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 15 минути.
– Во еден сад измешајте ги сите состојки за преливот.
– Секое парче риба прелијте го со преливот и послужете.