Крап во сос од суви сливи и ореви

Од:

Интересен спој на вкусови…

Потребно е:
околу 2 кг крап
4 лажици масло
40 г исечкани бадеми
60 г суви сливи
20 г изрендани ореви
шеќер
сок од 1 лимон
сол, црн пипер

Подготовка:
– Рибата исчистете ја и измијте ја убаво. Насолете ја од внатре и надвор и пропржете ја од двете страни на малку масло. Додадете малку минерална вода и зачини по вкус и динстајте ја околу 12 минути.

– Потоа додадете уште малку масло, сок од лимон, шеќер и уште малку динстајте.

– Извадете го крапот од течноста и исцедете го.

– Во сосот во тавата додадете ги мелените ореви, сечканите бадеми и суви сливи.

– Сосот ставете го на дното на една огноотпорна тава, а над сосот ставете ја рибата.

– Ставете ја тавата во рерна на 200 Целзиусови степени 10-15 минути за да се запече малку рибата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска