Колач со јаболки и бисквити кој не се пече

Од:

Вкусен кремаст колач со јаболки …

Потребно е:
околу 400 гр Petit Beurre бисквити
1,5 кг јаболки
175 гр шеќер
600 мл сок од јаболки
сок од 1 лимон
2 кесички бурбон ванила шеќер

300 мл сок од јаболки
3 кесички пудинг од ванила

250 мл слатка павлака
чоколадо за посипување

Подготовка:
– Излупете ги и крупно изрендајте ги јаболките. Додадете сок лимон, шеќер, ванилин шеќер и сок од јаболки и ставете го садот на рингла да се вари. Кога ќе почне да врие варете 15-тина минути додека да омекнат јаболките.

– Додека се варат јаболките подговете го пудингот. Во 300 мл сок од јаболки изматете 3 кесички пудинг од ванила. Кога ќе омекнат јаболките додадате го пудингот и разматете го во јаболките. Варете го неколку минути со постојано мешање додека да се згусне. По желба може да додадете цимет во смесата.

– Смесата со варените јаболки поделете ја на 3 дела, од кој третиот треба да биде најмал.

– Во тава со големина 25х30 см ставете прво еден ред бисквити. Над бисквитите ставете еден слој од варените јаболки и рамномерно распоредете го. Потоа ставете втор ред бисквити и одозгора вториот дел од варените јаболки. И на крај трет ред бисквити и одозгора најмалиот дел од варените јаболки.

– Израмнете, покријте со хартија за печење и оставете го убаво да се стегне пред да го послужите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска