Колач со јаболки и афион

Од:

Комбинацијата на афион со јаболки и чоколадо го прави овој колач совршен…

Потребно е:
3 јајца
100 г шеќер
1 ванилин шеќер
100 г брашно
1 прашок за пециво
40 г гриз
100 г афион, измелен
100 мл масло
2 изрендани јаболки (околу 400 гр)
3 лажици млеко

за чоколадната глазура:
40 г путер
100 г чоколадо

Подготовка:
– Јајцата пенесто изматете ги со шеќерот и ванилиниот шеќер.

– Додадете ги брашното со прашокот за пециво во него, гризот, мелениот афион, маслото, изренданите јаболки и млекото. Убаво изматете за да се соединат сите состојки.

– Подготвената смеса сипете ја во тава (20х30 см) подмачкана со масло и малку посипана со брашно.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути.

– Во еден сад на рингла на тивко, растопете го путерот. Садот тргнете го на страна и додадете го чоколадото искршено на парчиња. Мешајте додека не се растопи чоколадото.

– Вака подготвената глазура прелијте ја преку изладениот колач.

– Колачот исечете го на коцки и послужете го.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска