Колач од белки

Од:

Многу мек и вкусен колач …

Потребно е:
6 белки
200 гр шеќер
1 ванилин шеќер
130 гр брашно
100 мл масло
40 гр кандирани брусници
малку рум
40 гр суви кајсии
40 гр црно чоколадо
30 гр ореви

и уште:
10-15 гр путер, за подмачкување
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:
– Брусниците потопете ги во малку вино. Сувите кајсии исецкајте на коцкички и потопете ги во малку вода. Чоколадото исецкајте го на парчиња. Оревите исецкајте ги на покрупни парчиња.

– Во подлабок сад ставете ги белките и изматете ги со миксер. Со постојано матење додадете ги шеќерот и ванилиниот шеќер. Матете додека да добиете цврст шлаг.

– Во изматените белки додадете ги брашното и маслото и полека измешајте со дрвена лажица. На крај додадете ги брусниците, кајсиите, чоколадото и оревите и повторно измешајте.

– Ребраст или обичен долгнавест калап премачкајте го со путер и посипете со малку брашно.

– Сипете ја смесата, израмнете и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути.

– Испечениот колач оставете го 15-тина минути да се излади, а потоа со пластичен нож полека одлепете го колачот од калапот и превртете го на долгнавеста чинија.

– Пред да го послужите посипете го со шеќер во прав.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска