Кокос коцки

Од:

Едноставен колач со чоколадо и кокос …

Потребно е:
6 јајца
6 лажици шеќер
5 лажици брашно
3 лажици какао во прав
3 лажици масло
1 прашок за пециво

за кремот:
1 л млеко
6 лажици шеќер
15 лажици брашно
150 гр кокос
50 гр маргарин

за глазурата:
100 гр чоколадо за готвење
3 лажици масло

Подготовка:
– Изматете ги јајцата и шеќерот околу 5 минути, а потоа додадете го брашното измешано со прашокот за пециво, какаото и 3 лажици масло. Повторно убаво изматете.

– Тавата во која ќе го печете тестото (35х25 см) премачкајте ја со маргарин и посипете со брашно. Сипете ја смесата и израмнете ја.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 170 целзиусови степени 15-20 минути.

– Додека се пече тестото сварете го кремот. Во сад на рингла ставете го млекото и шеќерот да се варат.

– Во друг сад измешајте ги остатокот од млекото и брашното (внимавајте да не ви останат грутки). Оваа смеса полека додавајте ја во врелото млеко и мешајте неколку минути додека да се згусне.

– На крај во топлата смеса додадете ги кокосот и маргаринот и убаво измешајте.

– Уште топлиот крем премачкајте го на испеченото тесто. Оставете да се излади.

– За глазурата растопете го чоколадото со додавање на маслото. Топлата глазура прелијте ја над колачот и оставете да се излади.

– Украсете по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска