Неодолив посен колач …
Потребно е:
180 мл кокосово млеко + 60 мл за карамелот
250 гр кокосово брашно
180 гр брашно
5 помали зрели банани
60 гр пченкарно скробно брашно
130 гр шеќер
250 гр кафеав шеќер – за карамелот
1 лажиче изрендана кора од лимон
20 гр маргарин
за карамел кремот:
250 гр шеќер
60 мл кокосово млеко
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 180 целзиусови степени.
– Во еден сад измешајте ги кокосовото млеко и кокосовото брашно и оставете да отстојат 10-15 минути.
– Со маргаринот премачкајте го калапот за печење.
– Во друг сад помешајте ги пченичното и пченкарното скробно брашно со шеќерот. Додадете ја смесата со кокосово млеко и брашно и измешајте.
– Во длабока чинија испасирајте ги бананите и додадете ги во горната смеса. Додадете ја изренданата кора од лимон и убаво измешајте.
– Тестото сипете го во намастениот калап и ставете да се пече во загреаната рерна 50-55 минути.
– Додека се пече колачот направете го карамел кремот. Во сад на рингла ставете го шеќерот и кокосовото млеко и варете ги додека смесата не стане кремаста. Оставете да се излади.
– Готовиот колач извадете го од калапот и оставете да се излади.
– Исечете го на парчиња и послужете прелиен со карамел кремот.