Ќофтенца во сос од вино

Од:

За вистинските гурмани …

Потребно е:
за ќофтенцата:
500 гр мешано мелено месо
1 помала главица кромид
50 гр маслинки
1 јајце
5 лажици изрендан пармезан
5 лажици лебни трошки
сол, бибер
1/2 чили пиперче. без семки

за сосот:
1 главица кромид
4 чешниња лук
1 конзерва домати пелати
200 мл сок од домати
300 мл црно вино
1 лажица шеќер
10 гр путер
листови целер
сол и бибер, по вкус

Подготовка:
– Кромидот и маслинките исецкајте ги на коцкички, чили пиперчето на тркалца.

– Во еден сад ставете го меленото месо, додадете сол и биберпо вкус, јајца и измешајте ја смесата за да се соединат сите состојки.

– Потоа додадете ги лебните трошки, пармезанот, маслинките, кромидот и чили пиперчето. Со раце измесете ја смесата. По потреба додадете уште лебни трошки.

– Една поголема тава обложете ја со алуминиумска фолија и малку намастете ја. Дланките малку намастете ги со масло за да може полесно да ги формирате ќофтенцата. Од месото направете ќофтиња со дијаметар околу 5 см и наредете ги на фолијата. Ставете ги 30-тина минути во фрижидер.

– За сосот ситно исецкајте ги лукот и кромидот. Исецкајте ги доматите пелати.

– Во подлабока тава сипете маслиново масло и додадете го путерот. Потоа додадете ги кромидот и лукот и кратко ипржете ги.

– Додадете ги доматите, сокот од домати, виното, шеќерот, сол и бибер. Оставете да се вари на тивко додека да испари малку течноста и да се згусне малку.

– Извадете ги ќофтињата од фрижидер и испржете ги од сите страни во тава на малку масло.

– Пред самиот крај на варење на сосот додадете ги ќофтињата и варете уште 10-тина минути.

– Пред да ги послужите посипете ги со ситно сецкани листови целер.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска