Ќофтенца со топчиња прокељ

Од:

Ако сте љубители на прокељ, тогаш овој рецепт нека биде вашиот избор за денешниот ручек …

Потребно е:
400 гр мелено јунешко месо
1 главица кромид
2 чешниња лук
2 лажици млеко
2 лажици пченично бело брашно
200 мл пасирани домати
масло
сол, бибер
мелена црвена пиперка
1 морков
листови целер
1 страк праз (белиот дел)
6 топчиња прокељ
2 домати
1 зелена пиперка
200 мл бело вино
1 лажиче шеќер
1 лажица вински оцет

Подготовка:
– Исчистете ги и исецкајте ги морковот, пиперката, листовите целер и празот и пропржете ги на масло. Додадете ги прокељот, пасираните домати, сецканите домати, шеќерот, оцедот и мелената црвена пиперка.

– Зачинете со сол и бибер и варете околу 10 минути. Тргнете го садот од рингла и сипете го белото вино и повторно вратете го на рингла. Кога ќе испари алкохолот тргнете го садот на страна.

– Во еден сад ставете го меленото месо, ситно сецканите кромид и лук, млекото и солта и убаво измешајте. Со раце земајте парчиња од смесата и обликувајте ќофтенца. Извалкајте ги во брашно и испршете ги на врело масло да добијат убава златно-кафена боја.

– Испржените ќофтенца ставете ги во поголема тава, прелијте ги со подготвениот сос и ствате ги на рингла на умерена температура да се динстаат околу 20 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска