Ќофтенца од мисиркино месо и тиквички

Од:

Подгответе ги овие вкусни мали ќофтенца од мисиркино месо и тиквичка и нема да се покаете …

Потребно е:
1 помала главица кромид
400 гр мелено мисиркино месо
1 јајце
1/2 лажичка сол
малку бибер
1 средна тиквичка
2-3 лажици лебни трошки
уште малку лебни трошки за валкање на ќофтенцата
масло за пржење

Подготовка:
– Исецкајте го кромидот што поситно, а тиквичката излупете ја и изрендајте ја на крупно ренде.

– Во еден сад ставете ги месото, јајцето, кромидот, лебните трошки и изренданата тиквичка. На крај додадете и сол и бибер. Со рака убаво замесете ги состојките за да се соединат.

– Од оваа смеса обликувајте мали топчиња, кои потоа ќе ги увалкате во лебни трошки.

– Ќофтенцата пржете ги во врело масло додека убаво не поруменат од сите страни.

– Пржените ќофтенца ставете ги во чинија на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија.

Идеја: Овие вкусни ќофтенца можете да ги послужите со кус-кус или пак некој обарен зеленчук.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска