Подгответе ги овие вкусни мали ќофтенца од мисиркино месо и тиквичка и нема да се покаете …
Потребно е:
1 помала главица кромид
400 гр мелено мисиркино месо
1 јајце
1/2 лажичка сол
малку бибер
1 средна тиквичка
2-3 лажици лебни трошки
уште малку лебни трошки за валкање на ќофтенцата
масло за пржење
Подготовка:
– Исецкајте го кромидот што поситно, а тиквичката излупете ја и изрендајте ја на крупно ренде.
– Во еден сад ставете ги месото, јајцето, кромидот, лебните трошки и изренданата тиквичка. На крај додадете и сол и бибер. Со рака убаво замесете ги состојките за да се соединат.
– Од оваа смеса обликувајте мали топчиња, кои потоа ќе ги увалкате во лебни трошки.
– Ќофтенцата пржете ги во врело масло додека убаво не поруменат од сите страни.
– Пржените ќофтенца ставете ги во чинија на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија.
Идеја: Овие вкусни ќофтенца можете да ги послужите со кус-кус или пак некој обарен зеленчук.