Капри торта

Од:

Неверојатен кремаст колач …

Потребно е:
за бисквитното тесто:
9 белки
15 лажици шеќер
12 лажици мелени ореви
1 лажица брашно
1/2 кесичка прашок за пециво

за црвениот крем:
450 гр смрзнати јагоди
300 гр шеќер
100 мл вода
2 пудинга од јагода
1 кесичка желатин
15 лажица вода

за жолтиот крем:
9 жолчки
150 гр шеќер
1 ванилин шеќер
3 лажици нишесте
3 лажици брашно
500 мл млеко
200 гр маргарин

за чоколадниот прелив:
100 гр чоколадо за готвење
50 гр маргарин
6 лажици масло

Подготовка:
– Прво подгответе го бисквитното тесто. Изматете ги белките и додадете го шеќерот со постојано матење.

– Додадете ги брашното, прашокот за пециво и оревите и измешајте со дрвена лажица.

– Смесата сипете ја во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 25 минути.

– Печениот бисквит превртете го, тргнете ја хартијата за печење и исечете го на пола. Оставете да се излади.

– За црвениот крем ставете да се варат водата и шеќерот. Додадете ги јагодите и оставете да се варат додека да се распаднат.

– Прашокот за пудинг и желатинот измешајте ги со 15 лажици вода и ова додадете го во смесата со јагоди. Варете додека да се згусне. Оставете да се лади со повремено мешање за да не се фати коричка.

– За жолтиот крем изматете ги жолчките со шеќерот, ванилиниот шеќер, нишестето и брашното. додадете околу 150 мл млеко. Останатото млеко ставете да се вари. Кога ќе почне да врие додадете ја смесата со јајца и шеќер и со матење со миксер варете додека да се згусне. Во изладениот крем додадете го маргаринот и изматете.

– За чоколадниот крем растопете го чоколадото со маргаринот и маслото. Оставете малку да се излади.

– На чинија за сервирање ставете половина од бисквитите, прамачкајте ги со црвениот крем, а потоа со жолтиот крем.

– Над жолтиот крем прелијте со тенок слој чоколаден прелив. Повторете ја истата постапка уште еднаш.

– На крај ставете изматен шлаг и декорирајте по желба.

– Убаво изладете го, пресечете го на парчиња и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска