Капиа кебап (традиционално турско јадење)

Од:

Ова традиционално јадење повторно ќе сакате да го подготвите …

Потребно е:
500 гр мелено месо (јагнешко, јунешко или пилешко)
4 чешниња лук
1 голема или две помали црвени пиперки
1 лажица ајвар
сол, бибер
прстофат мелена лута црвена пиперка
прстофат цимет
1 лажица маслиново масло
1 лажица сецкан свеж магдонос

1 жолта пиперка
1 домат
2 лажици маслиново масло
2 помали тиквички
сол, бибер
неколку листови босилек или нане

Подготовка:
– Во еден сад ставете го меленото месо и додадете ги ситно сецканата пиперка, магдоносот, ситно сецканото лукче, сол, бибер, ајвар, лута мелена пиперка, маслиново масло и цимет и убаво измешајте за да се спојат сите состојки.

– Тиквичките исечете ги на тркалца и посипете ги со сол и бибер.

– Намастете ја земјаната тава во која ќе печете. На дното ставете ги тиквичките. Над тиквичките ставете ја смесата со мелено месо и израмнете ја. Потоа ставете го сецканиот домат и пиперката (види ја сликата).

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути.

– Послужете го со пита леб и кисело млеко или таратор.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска