Како да направите домашен фондан?

Од:

Вака подготвениот фондан е дефинитивно најдобар …

Потребно е:
60 мл ладна вода
1 кесичка + 1 мало лажиче желатин во прав
8 лажици фруктоза
1 лажица вода
15 мл глицерин
околу 1 кг шеќер во прав

Подготовка:
– Желатинот полијте го со 60 мл вода и оставете да набабри.

– Фруктозата со 1 лажица вода ставете ги во сад на рингла. Загревајте на тивко додека се растопи. Треба да добиете густ сируп.

– Оставете го малку да се излади, околу 10 секунди и потоа додадете го глицеринот малку по малку со постојано мешање.

– Горната врела смеса додадете ја полека во желатинот и мешајте додека се растопи.

– Шеќерот во прав сипете го во еден подлабок сад и во средината направете вдлабнатина.

– Малку по малку сипувајте од смесата и мешајте. За кратко време ќе мора и со раце да ја замесите смесата. Треба да добиете хомогена мазна смеса без грутки.

Совети како да го користите фонданот:
1. Ако фонданот не го користите истиот ден кога сте го направиле, завиткајте го убаво во пластична фолија и ставете го во фрижидер. Пред да го употребите извадете го малку порано од фрижидер и оставете го да се отпушти.

2. Различните фигури направени од фондан може да ги лепите со врела вода со повеќе шеќер во прав во неа.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска