Италијански колач со бадеми и суво грозје

Од:

Десерт инспириран од италијанската кујна …

Потребно е:
150 гр маргарин
250 гр брашно
200 гр шеќер
100 гр грубо сецкани бадеми
50 гр суво грозје
2 јајца
1/2 кесичка прашок за пециво
малку сол
изрендана кора од портокал
2-3 лажици ликер од бадеми

Подготовка:
– Прво растопете го маргаринот и оставете го да се излади.

– Во еден сад измешајте ги сите суви состојки, а потоа додадете ги јајцата, ликерот и на крај и маргаринот. Убаво изматете со маталка.

– Смесата сипете ја во тава обложена со хартија за печење.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени 30-40 минути.

– Печениот колач извадете го од тавата и оставете го неколку минути да се излади. Потоа исечете го на правоаголници и оставете ги убаво да се изладат.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска